Dítě v kuchyni


Byli jsme s přáteli na dovolené. Jeden večer přišli k nám do apartmánu a manžel zrovna vařil palačinky. Pozval chlapce známých (4 a 6 let), aby mu pomohli. Byli nadšení. Na konci dovolené jsem se ptala šestiletého chlapce, co se mu ten týden nejvíc líbilo. „Přece jak jsem si uvařil první palačinku.“

Proč pustit děti (co nejdříve) do kuchyně?DSC_0948

  • Děti milují podílet se na činnosti dospělých a vaření je v dnešní technické a počítačové době jedna z činností dospělých, které děti dobře rozumí – chápou její průběh i účel.
  • Umět si prostřít stůl a připravit jídlo je dalším krokem k samostatnosti.
  • Činnosti v kuchyni procvičují šikovnost rukou.
  • Vaření je chemie, matematika, fyzika v jednom.
  • Co si dítě uvaří či připraví, to většinou ochotně jí (naše nejstarší dcera nejedla pomazánky, dokud si je nepřipravovala sama).
  • Vaření je čas strávený spolu.
  • Vaření zahrnuje činnosti s vodou, kterou děti tolik milují.

Jak připravit prostředí?

U vaření, stejně jako u jiných činností, je vhodné pro dítě předem připravit prostředí. Z mých zkušeností se určitě vyplatí následující:

DSC_0596Stoleček a židle odpovídající výšce dítěte

Jakmile dítě sedí, můžeme ho na svačinu posazovat k malému stolku. My máme stolek a židličku z Ikea, kterým jsme zkrátili nohy. Židlička má výšku sedáku 16,5 cm, stůl je vysoký 36,5 cm.

Nádobí umístěné v poličkách / zásuvkách u země v dosahu dítěte

Dětské příbory, talířek, hrnek, mistička apod. by měly být v dosahu dítěte, v poličce / zásuvce, kterou umí otevřít a samo z ní dokáže vše vyndat.  Naše polička je v místě, kde máme dlažbu, na které se rozbitné věci hned rozbijí, proto v ní zpočátku (cca do 18ti měsíců) děti neměly sklo a porcelán. Pokud by byla polička nad kobercem, nebála bych se dát do ní i rozbitné věci.

Lednice se dveřmi až na zem je výhodná, pokud je vyšší, můžeme použít schůdek.

Malá svačina (piškoty, kukuřičné křupky apod.) v dosahu dítěte dává dítěti svobodu a možnost být samostatný.

Schůdek

Aby děti dosáhly na kuchyňskou linku, využíváme doma schůdek. Ze zkušenosti považuji schůdek v kuchyni za nejnebezpečnější věc. Teprve za ním je nůž či opaření. Ve chvíli, kdy dítě vaří, často zapomene, že stojí na schůdku, udělá úkrok stranou a spadne. Máme doma sbírku tří schůdků různých výšek (vše Ikea). Nejvíce se osvědčil ten, který má po straně zvýšený bok a riziko pádu je nižší. Na internetu je možné najít i speciální schůdky pro děti, které mají okolo sebe zábradlí ve výši pasu dětí, takže dítě nespadne. Já jsem se naučila během vaření neustále monitorovat, jak děti stojí.

Zástěra na vaření zabrání ušpinění

Gumová zástěra na mytí zabrání namočeníDSC_5415

Přesýpací hodiny – pro více dětí

Hodiny, původně určené pro měření času čištění zubů používáme, když se děti střídají v oblíbených činnostech, jako je míchání těsta apod.

Nůž

Pokud děti procvičují řezání příborovým nožem od malička, mohou ostrý nůž začít používat už před třetím rokem. Potřebují menší nůž, který by neměl být příliš ostře nabroušený.

Vhodná škrabka – děti milují škrábání okurky či brambor.  Pokud mají škrabku, se kterou to jde snadno, zvládnou oškrábat bramboru ve 2,5 letech.

Nejdůležitější je promyslet recept dopředu a sám se psychicky připravit

Obzvlášť při začátcích se vyplatí, zamyslet se nad receptem a dopředu si určit, které věci bude dítě dělat a které raději uděláme zatím sami. Pokud víme, že budeme něco dělat sami, v té době je dobré najít pro dítě náplň. „Já teď udělám tohle, ty zatím přines, míchej….“  Stává se, že děti zaujme nějaká činnost a nejsou schopny se od ní odtrhnout. Pokud nechci obětovat cíl vaření, je dobré dětem činnost nahradit. „Vidím, že tě baví mačkat to těsto, dám ti mouku s vodou a můžeš je mačkat, jak dlouho chceš.“

I přes dokonalou přípravu se při vaření s dětmi děje ledacos. V nestřeženém okamžiku jsou v těstě rozbitá vejce, mouka se občas vysype na zem (zvlášť je-li zrovna vytřeno) a někdy spadne i celá mísa a těsto se rozlije. Zkrátka to není vždy pohoda, jako když si peču či vařím sama. Je přirozené, že člověku v tu chvíli proběhne hlavou: „Že se na to nevykašlu, nepustím jim DVDčko a neudělám si to sama.“  Vypozorovala jsem na sobě, že podobné myšlenky mám hlavně v případě, že jsem pod časovým presem nebo jsem-li nemocná. Mám s dětmi tedy dohodu, mohou se ke mně v kuchyni kdykoliv připojit, já mám však právo je s vysvětlením odmítnout. Čím jsou děti starší, odmítám je naštěstí méně. Pokud vám při vaření s dětmi občas vytečou nervy, nevzdávejte to!

Jak začít

Dříve, než se děti zapojí do skutečného vaření, mohou začít se servírováním a přípravou jednoduchých svačin.

Už velmi malé, lezoucí dítě, si může samo vzít lžičku z poličky, na kterou dosáhne. Můžeme jít společně do lednice a ukázat dítěti, kde se bere jogurt. Až bude dítě chodit, dokáže si dát na stoleček prostírání, samo si donese jogurt ke stolečku. Je radost pozorovat 13ti měsíční dítě, jak si samo, šťastně a hrdě, nese jogurt se lžičkou.

Velmi oblíbené je krájení banánu, se kterým lze začít zhruba ve 14ti měsících. Potřebujeme prkénko, kráječ s rukojetí nebo malý příborový nůž, misku, vidličku. Dítě si oloupe banán (pokud to nezvládne samo, můžeme mu ho načít) a na prkénku ho nakrájí. Vidličkou či rukou ho přendá do misky, ze které si ho může sníst.

 

 

FacebookSdílejte

Podívejte se také

3 komentářů k “Dítě v kuchyni

  1. IlonaD -

    Clanek paradni, takhle to vidim taky. Ale zaujala me uvodni fotka, je to Dorotka? Nebo neskutecna podoba?

    1. evatrnkova Post author -

      Děkuju. Na fotce je má prostřední dcera Lili. Takže to bude podoba.

  2. evatrnkova Post author -

    Děkuju. Na fotce je má prostřední dcera Lili. Takže to bude podoba.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější články

Komentáře